NL | GR | EN

Welkom bij GSAV Vitalis

Welkom op de website van de G.S.A.V. Vitalis. De oudste atletiekvereniging van Groningen en de grootste studentenatletiekvereniging van Nederland! Vitalis is een bruisende atletiekvereniging die zich onder andere mengt in het NSK (Nederlandse Studenten Kampioenschappen) en de landelijke competitie. Naast het sportieve vlak biedt Vitalis veel sociale activiteiten aan voor haar leden.

Voor vragen kun je mailen naar onze secretaris (secretaris@vitalis.org) of klik hieronder voor meer informatie over onze vereniging.


Kennismoaken? Klik hier!

Xalos Coffees Trainingspakkenwedstrijd Steenwijk

Deur: Erika Bremer, op 12-04-2018 um 23:22

Geschreven door: Ilona Bosma 

Afgelopen zaterdag vertrok een grote groep Vitalisten richting Steenwijk om hier het baanseizoen te openen met de eerste focuswedstrijd van dit seizoen: de Trainingspakkenwedstrijd! Bij aankomst in Steenwijk scheen het zonnetje en wees alles erop dat het een geslaagde seizoensstart zou worden. Naast een grote groep atleten was er ook een aantal supporters meegereisd om alle deelnemers gedurende de dag aan te moedigen.

Aan het begin van de dag mochten Patrick en Hindrik het spits af bijten met de 800 meter. In tijden van 2:03,84 en 02:04,61, respectievelijk, wisten beiden hier hun PR te verbeten na een flinke eindsprint. Een geslaagd begin van de dag dus! Ondertussen was ook voor @Ted zijn wedstrijddag begonnen en wist hij de kogel naar een afstand van 10,32m te stoten.

Vervolgens stonden de sprintonderdelen op het programma, met allereerst de 100m bij de mannen, waar 6 Vitalisten aan de start verschenen om de strijd met elkaar aan te gaan. Dit deden zij niet onverdienstelijk, waardoor de finaleserie volledig gevuld was met Vitalisten. Uiteindelijk ging Wouter Olthof er met de winst van door in een tijd van 11,53 en waren er PR’s voor Lennart (11,89), Hendrik (12,17), Ted (12,34) en @Laurens (12,86). Voor Andrej zat er met een tijd van 12,37 op de 100m geen PR in, maar gelukkig lukte dit wel bij het discuswerpen met een afstand van 26,44m.

Op de vrouwelijke sprintonderdelen was het deelnemersveld met slechts 4 deelnemers iets minder goed gevuld en was Ilona de enige Vitalist die hier aan de start verscheen op de 100m en 300m. In tijden van 13,43 en 43,68 wist zij de finish te bereiken. Ook voor de mannen stond er nog een 300m op het programma. Na een spannende onderlinge strijd met Eric, wist Wouter Olthof ook de 300m op zijn naam te schrijven in een tijd van 36,52. In tijden van 37.09, 38.37, 40.18 en 41.19 bereikten Eric, Hendrik, Laurens en Ted de finish.

Dat Laurens van alle markten thuis is, bleek opnieuw tijdens deze wedstrijd. Tussen het lopen van de sprintonderdelen door, meldde Laurens zich namelijk ook bij het onderdeel discuswerpen. Hier wierp hij de discus 24,42m het middenterrein op. Ook Andrej toonde zich een ware meerkamper door na een loop- en een werponderdeel, naar een hoogte van 1,60m te springen bij het hoogspringen. Bij ditzelfde onderdeel wist @Robert een PR van 1,55m te springen.

Waar de sprinters en de supporters het warme en zonnige weer zeer konden waarderen, waren deze omstandigheden minder ideaal voor de langeafstandlopers. Eerst stond de 3000m op het programma waar Jeffrey en Erika namens Vitalis aan de start verschenen. Helaas liep de wedstrijd niet zoals ze het gehoopt hadden en moesten beiden het van tevoren opgestelde tijdsschema gedurende de race loslaten. Uiteindelijk noteerde Jeffrey een tijd van 10:46,06 en Erika van 11:38,19.

De start van de afsluitende 5000m liet eventjes op zich wachten door technische problemen. In de tussentijd deden de deelnemende atleten hun spikes er nog maar even bij uit en werd er nog wat ingelopen om niet koud aan de start te verschijnen. Gelukkig kon ook de slotafstand na enige vertraging toch van start gaan met maar liefst 50 deelnemers verdeeld over 2 series.

In de eerste serie was het de beurt aan Silke en Larissa namens Vitalis. Silke wist met een tijd van 18:54,48 haar PR tot op een seconde te benaderen en voor Larissa betekende haar tijd van 19:20,79 een nieuw PR op de baan.

Ook in de tweede serie sneuvelden er diverse PR’s. Fabian wist als eerste Vitalist de 5000m te volbrengen in een tijd van 15:44,84. Freek’s 5000m zat erop na 16:20,78 en daarna finishte Rindert in een nieuw PR van 16:32,61. Vervolgens kwam Martijn over de finish in een tijd van 17:08,27. Voor zowel An als Wouter werd er een PR gelopen in tijden van 17:39,18 en 17:44,72, respectievelijk. Ellen wist de 5000m te volbrengen in 17:48,93.

Na een geslaagde seizoensopening vertrok iedereen per auto of per trein moe maar voldaan richting het hoge noorden. Laat het outdoorseizoen maar komen!

Trainingsweekend Ommen

Deur: Erika Bremer, op 20-03-2018 um 13:23

Geschreven door: Marit Tenkink

Afgelopen vrijdag was het weer zover: trainingsweekend! Dit keer was de locatie van onze kampeerboerderij in de mooie omgeving van Ommen. Met grote tassen vol met warme (sport)kleding en slaapzakken vertrok de trein om kwart voor zes richting het Zuiden. In Dalfsen werden we uitgezet en de bus bracht ons verder naar kampeerboerderij Arendshorst te Ommen. Een geur van pasta deed ons leiden naar een omgebouwde stal met pingpongtafels, tafelvoetbaltafels en ruim 100 stoelen. Genoeg ruimte voor onze groep van 40 Vitalisten. Na het avondeten werden de spelletjes uit de tas gehaald en werd Carcasonne, Saboteur, Secret Hitler en Regenwormen fanatiek gespeeld. Tegen bedtijd begaf iedereen zich dik aangekleed naar de ijskoude slaapkamers. De volgende ochtend na het ontbijt stond de eerste training op het programma op de smurfblauwe atletiekbaan in Ommen. Met auto’s, moutainbike of te voet kwamen we op de baan aan. Voor de sprinters een krachttraining, voor de basisgroepers of mla’ers een programma van 1000 metertjes. ’s Middags ging de sprintgroep opnieuw naar de baan, maar dit keer voor een echte sprinttraining. De langeafstandslopers gingen met Dirk een duurloop van 10 km doen over de rivier de Vecht naar het gehucht Hessum.  De mensen met geblesseerde knieën, liezen, achillespezen en ruggen bleven ’s middags niet stil zitten en vertrokken per mountainbike naar de Lemelerberg. Bij terugkomst zorgden Rianna en Dylan ervoor dat de boerderij goed voorverwarmd was en zo konden wij ontdooien na de snijdend, koude wind die zelfs het water in Piets trailrunrugzak had doen bevriezen. Na een warme douche was het tijd om de voetjes op de tafel te leggen en te genieten van een kopje rooibosthee of chocolademelk. Maar niet voor lang: er moesten paprika’s, champignons, 4 kg uien en kip gesneden worden voor de avondmaaltijd met rijst. Na de afwas werden er weer opnieuw spelletjes gespeeld, gepingpongd met pannendeksels en fel gediscussieerd bij Secret Hitler. De volgende ochtend kwamen de meesten wat krakkemikkig uit bed na de training van gisteren, maar dat werd snel losgerend: een duurloop naar station Dalfsen, een 7-minutend durende treinreis naar station Ommen en een verder vervolg van de duurloop naar de Arendshorst deed de kilometerstand op 19,5 km doen strandden. Gelukkig alsmaar met de wind mee in het zonnetje door de prachtige omgeving met weilanden en bossen. De sprintgroep en overige mensen die geen behoefte hadden aan zo’n lange duurloop vertrokken naar de Lemelerberg, waar een pittige training hen stond op te wachten. Volgens sommige Vitalisten: ‘de mooiste omgeving waar ik ooit heb hardgelopen’. Dit was een mooie afsluitende training van dit trainingsweekend. Na de lunch en de grote schoonmaak vertrok iedereen uitgeput maar voldaan per auto of trein weer naar het hoge Noorden.

NSK Indoor

Deur: Erika Bremer, op 15-03-2018 um 12:42

Geschreven door: Eric van der Meer 

Voor velen was 10 maart de laatste kans om de indoor prestaties aan te scherpen in aanloop naar het outdoor seizoen. Daarom was Vitalis ook goed afgelopen weekend goed vertegenwoordigd op dit NSK.

Zoals in veel chronologen mocht het spits worden afgebeten door de hordenlopers. Femke kwam tot een tijd van 9.95 in de series waarmee zij zich als tijdsnelste voor de finale plaatste. In deze finale kwam zij tot 9.98 wat goed was voor een mooie 6e plaats. Ook andrej waagde zich aan de 5 obstakels. De warming up beloofde veel goeds, echter ging het in zijn race niet volgens plan waardoor hij niet tevreden 12.21 moest laten noteren.

Er was voor Andrej geen tijd om te balen echter, want hij kon gelijk aansluiten in de kogelstoot groep bij de heren. In deze totaal andere discipline wist Andrej tot een mooie 8,86 meter te komen, wat tevens een PR betekende!

De horden werden verwijderd, waarna Anouk en Femke dezelfde afstand zouden afleggen in respectievelijk 9.08 en 8.50 seconde.

Een indoorwedstrijd is niet compleet zonder de aanwezigheid van Wouter Olthof, dus ook ditmaal uiteraard van de partij en liep weer iets harder dan de vorige keer: 7.39 s.

Ondertussen was Anja goed bezig op het middenterrein, waartoe zij zich tot een hoogte van 3.00 meter begaf met de polsstok. Dit was zelfs goed voor een bronzen plak, klasse Anja!

Het chronoloog vervolgde zich met de mannen en vrouwen van de 800 meter. Hindrik had op voorhand goede papieren maar kon de afstand niet naar zijn hand zetten. Hij finishte in 2:07.57. Een serie later verscheen Rindert aan de start. Hij moest naar eigen zeggen helaas wennen aan het harde tempo van deze afstand, waartoe hij besloot na 2 rondes uit te stappen. Outdoor moet dat vast goed komen Rindert, dan ben je na 2 rondes klaar! Ook de vrouwen lieten zich zien op de 800 met Silke en Erika. Isabel en Renske moesten helaas verstek laten gaan voor deze afstand wegens ziekte en blessureleed. De duizelingwekkende 200 km zat ongetwijfeld nog in de benen, want Erika kon helaas geen potten breken met haar 2:25,32. Silke liep echter wel een sterke race en wist haar 800 meter besttijd naar 2:20,74 bij te stellen, goed voor het zilveren aandenken. Hiermee was zij ook de bestuurs-snelste op de 800m, aangezien Niels even daarvoor 2:21,41 liet noteren bij de heren in een hard gestarte 800 meter.

De afstand werd gehalveerd, waartoe Ilona, Eva en Eric verschenen voor de 400m. Ilona was helaas misselijk bij de start en kwam daarbij dan ook niet tot een scherpe tijd: 1:03,16. Eva daarentegen wist zich wel te verbeteren, ze wist zich zelfs heel dicht bij de magische één minuut grens te begeven. In een zeer sterke race van start tot finish zette zij de klok stil op 1:00,27. Eric kwam tot een teleurstellende tijd van 53,21.

Als enige afgevaardigde bij het verspringen bij de mannen kwam Gebrand tot een afstand van 4,63 meter.

Anja begaf zich op het favoriete onderdeel van de fysio; de hink stap sprong. Ze bleef echter heel en sprong 9.37 meter ver.

Evenals Anja even daarvoor begaf meerkamper Andrej zich ook op het middenterein voor het polsstok hoogspringen. Hij kwam hierbij tot een afstand van 3.00 meter precies.

Om 14:30 klonk het startschot voor de heren van de lange adem. Gisteravond nog springend op de hitjes van Kraantje Pappie, vandaag 15 rondjes sleuren in de warmte; we hebben het over Jeffrey natuurlijk. Klasse om hem weer te zien na enige tijd van afwezigheid op wedstrijden. Hij noteerde 10:38,07, waarmee hij tevreden was. Overigens was de ET niet nodig geweest, Jeffrey had immers zelf ook 10:38 zelf geklokt zo bleek later. Even later kwam Wouter Dijkstra in een hele degelijke race, strak op schema, tot vlak onder de 10 minuten grens; 9:57,66 --> Mission accomplished. Tot slot was het de beurt aan Niels, de man met talent overgekomen uit regio Amsterdam. Hij had het lastig om zijn ademhaling onder controle te krijgen in de benauwde en warme hal wat resulteerde in 9:17,16.

Bij de vrouwen waren de omstandigheden niet beter voor een 3000 meter. Helaas moesten Wendy en Yara daardoor ook voor de 15 rondes af waren de strijd tegen de klok staken. Larissa koerste in degelijke race naar net onder de 11 minuten: 10:57,64. In diezelfde serie was Sietske bezig met een prachtig indoor en NSK debuut. In een mooie tijd van 11:42,33 legde zij de 3000 meter af, wat met als kers op de taart ook nog eens goed was voor een bronzen hangertje. Wat een debuut!

Het laatste individuele loopnummer bedroeg de 200 meter. Ilona wist zich nog niet helemaal te revancheren na haar 400 meter, waartoe zij met 28,00 genoegen moest nemen. Femke waagde zich ook op de afstand van 1 volle ronde en moest 19 honderdste op Ilona toegeven: 28,19. Tot slot liep Gerbrand voor de mannen de 200 meter in 27,15.

De traditiegetrouwe afsluiting van ieder NSK werd ook ditmaal door Vitalis vertegenwoordigd met 1 team voor zowel de mannen als de vrouwen. De vrouwen liepen een mooie race en zette de klok na 2:29,48 stil. Bij de mannen was het met een prachtig team genaamd Hindriko Huntersma (het klonk heerlijk als ik de speaker zo hoorde) een mooi spektakel tot op de laatste meters. Wouter Dijkstra gaf alles in de laatste 100 en besloot met een ongewilde snoekduik te finishen. Even was het nog spannend of de tijd wel definitief zou worden, maar na een discussie met de scheidsrechter werd de potentiële DQ wegens hinderen omgezet naar een definitieve tijd van 2:11,51. Was die snoekduik met schaafplekken toch niet voor niks!

Als afsluiting was er geen feest ditmaal. Er was wederom namelijk niet echt heel veel eten na de wedstrijd. Ook het echte feest, namelijk lekker een borreltje bij de squashbaan kon niet doorgaan. Maar zoals echte Vitalisten betamen maakt ons dat geen moer uit. Men keerde 'vroegtijdig' huiswaarts om vervolgens een klein biertje te doen in het mooie hoge noorden. Waar het de rest van de SAV's lekker lagen te slapen hebben wij het NSK fatsoenlijk afgesloten. Het verslag van deze nacht laten we echter buiten beschouwing.

Op naar het betere weer, de frisse lucht en de 400 meter rondbanen; het outdoor seizoen!