NL | GR | EN

Welkom bij GSAV Vitalis

Welkom op de website van de G.S.A.V. Vitalis. De oudste atletiekvereniging van Groningen en de grootste studentenatletiekvereniging van Nederland! Vitalis is een bruisende atletiekvereniging die zich onder andere mengt in het NSK (Nederlandse Studenten Kampioenschappen) en de landelijke competitie. Naast het sportieve vlak biedt Vitalis veel sociale activiteiten aan voor haar leden.

Voor vragen kun je mailen naar onze secretaris (secretaris@vitalis.org) of klik hieronder voor meer informatie over onze vereniging.


Aanmeldingen introductieperiode 2017 geoepend!

Meld je hier aan!

Promotie/degradatie wedstrijd Naaldwijk

Deur: Wouter Dijkstra, op 20-09-2017 um 15:58

Geschreven door: Yara Gast en Eva Mollema

Het dames competitieteam was afgelopen zondag te vinden in Naaldwijk voor de promotie/degradatiewedstrijd van de 1e en 2e divisie. Tijdens de drie competitiewedstrijden in april, mei en juni dit jaar hebben zij als team dusdanig goed gepresteerd dat zij hieraan mee mochten doen. Super! Mathilde mocht spits afbijten bij kogelslingeren en kwam tot een een dik PR van 31.97 meter. Tijdens het kogelslingeren was aan Yara om al haar onderdelen meteen na elkaar te doen, eerst Hink-stap-springen en tussendoor 100 meter horden te lopen en daarna nog hoogspringen. Bij de horden eindigde ze in haar serie op een eerste plaats! Vervolgens mocht Anniek van start gaan op de 100 meter en eindigde in een tijd van 13.27. Ondanks de sterke medesprinters kon Anniek in de snelste serie goed mee komen. Hiske eindigde in de top drie bij het polsstokhoogspringen. Vervolgens was het langste sprintnummer aan de beurt, de 400 meter. Helaas viel Ilona uit waardoor Eva en Wendy de 400 meter liepen. Wendy ging in de eerste serie van start en eindigde in een tijd van 75.92. Daarna was Eva aan de beurt die als eerste over de finish in haar serie kwam en daarmee de klok stilzette op 61.21 seconden. Later op de dag vloog Silke over de hordes van de 400mh in een tijd van 71.71. Erika liep daarna op de kop in hoog tempo de 800m in een tijd van 2.24.28. De dag vorderde met een langere afstand, de 3000 meter, met maar liefst twee PR’s van An en Lianne op de 3000m!

De prestatie van de dag is geleverd op de Zweedse estafette. Het team bestaande uit Eva (400), Erika (300), Anniek (200) en Silke (100) liep samen tot een tijd van 2:25,27 min. Daarmee waren zij het 8e team dat finishte en verbraken zij het clubrecord!

Uiteindelijk is het team op een mooie 8e plek geëindigd. Dit betekent geen promotie naar de 1e divisie, maar gelukkig wel volgend jaar drie leuke wedstrijden samen met het mannenteam. Na een lekkere pizza bij de plaatselijke Italiaan begon de lange rit terug naar Groningen waarna iedereen kon nagenieten van deze geslaagde dag.

Trackmeeting Utrecht – 1 September 2017

Deur: Wouter Dijkstra, op 04-09-2017 um 12:26

Door: Roeland Broekema

EERSTE NEDERLANDS RECORD VOOR VITALIS!!!

Onze eigen Maarten Knol heeft op 1 September 2017 een nieuw Nederlands record gezet op de 5000m in de categorie T13 Para-Atletiek (zeer slecht zienden, toelichting onderaan). Hij heeft het oude record met ruim 2 minuten verbeterd door een tijd van 20:09 te lopen! Hij was zelf niet geheel tevreden omdat het doel een sub-20:00 was, maar dit Nederlands record pakt voorlopig niemand meer van hem af. Ook liep Silke Jonkman een nieuw Club Record op de 1000m en zijn er meerdere Persoonlijke Records gesneuveld.

Een grote groep Vitalisten was afgereisd naar Utrecht voor een van de laatste baanwedstrijden van dit jaar. Helaas moest er in de regen of in ieder geval op een natte baan gelopen worden, maar er zijn weer allerlei topprestaties geleverd. Zo begonnen de eerste Vitalisten met een 800m. Hier liep Eric van der Meer een hele goede wedstrijd en wist hij zijn serie te winnen met een nieuw persoonlijk record van 2:01.96! Eric werd op de hielen gevolgd door Jorick Nijenhuis die in 2:03.28 over de finish kwam. In de volgende serie 800m liep Robin Wassens naar een mooie tijd van 2:07.68.

Zoals we Thijmen van der Loop kennen kwam hij uit op meerdere afstanden op één avond, namelijk de 200m en 1000m. De 200m verliep redelijk voor Thijmen met een tijd van 26.06, maar een half uur later wist hij naar verhouding een nog veel betere tijd neer te zetten op de 1000m, namelijk 2:50.77. Ook Silke Jonkman liep de 1000m, hier werd Silke in de eerste 200m geblokkeerd door andere atleten waardoor ze zich in moest houden, maar dit kwam haar juist ten goede in de laatste ronde waardoor een terecht tevreden Silke een nieuw persoonlijk record en een nieuw Club Record van 3:08.02 wist te behalen op de 1000m!

Als laatste op het programma stond de 5000m waar maar liefst zes vitalisten, één oud-vitalist en een mogelijk toekomstig lid aan de start stonden. Allereerst mocht het kanon Fabian ten Kate laten zien wat hij kan. Met als doel onder de 15:15 te lopen finishte Fabian zeer netjes in een tijd van 15:09. In de volgende 5000m serie liep oud-Vitalist Taco Schaaf naar een tijd van 16:19, gevolgd door potentieel toekomstig Vitalist lid Jan Oldhoff (het broertje van Lois Oldhoff) in een tijd van 16:44.

Als laatste vlak voor 11 uur s ‘avonds was het de beurt aan Bas van Delden die voor een tijd onder de 19:00 ging en daarmee voor het sub-20:00 Vitalis treintje liep bestaande uit Piet Pascha, Robbert Eenkhoorn en Maarten Knol met als haas Roeland Broekema. Bas begon iets wat optimistisch hard maar wist uiteindelijk in een mooie tijd van 18:53 helemaal kapot over de eindstreep te passeren. Het sub-20:00 Vitalis treintje had nog een extra doel en dat was Maarten naar een zo sterk mogelijk nieuw Nederlands record op de 5000m in de T13 Para-atletiek categorie te helpen (doel hiervoor was sub-22:00). Mooi op schema liep het gehele Vitalis treintje tot 2,5km bij elkaar onder aanmoediging van het publiek: “Kom op Vitalis!”. Toen moest Maarten een klein gaatje laten vallen, waarschijnlijk door de spanning. Piet bleef netjes op 2 seconden boven het 20:00 schema vlak achter de haas lopen terwijl Robbert vooruit werd gestuurd omdat hij nog er nog veel te fris uit zag. In de laatste ronde wist Piet met een machtige eindsprint meer dan 5 seconden goed te maken en finishte hij in 19:55, vlak achter Robbert die in een tijd van 19:51 over de finish kwam. Ook Maarten had een hele snelle laatste ronde en finishte onder aanmoediging van Roeland en het publiek in een mooie tijd van 20:09, net niet het sub-20:00 doel gehaald maar met gemak een nieuw Nederlands Record! En die sub-20:00 zit er zeker weten in, volgende 5000m gaat deze absoluut gelopen worden door Maarten.

Door moeheid en euforie kon Piet bij terugkomst om half 2 s ‘nachts in Groningen helaas zijn huissleutels niet meer vinden. Uiteindelijk heeft hij Roelands nieuwe slaapbank uitgeprobeerd, en goedgekeurd. De volgende ochtend in de trein bij Assen zag Roeland Piets huissleutels in het voorvakje van zijn tas zitten, vol in het zicht uiteraard, met blijheid en schaamte als gevolg bij Piet. Geen zorgen Piet, ik zal het niemand vertellen.

Toelichting T13 Para-Atletiek van Maarten Knol:

Er zijn 3 categorieën voor mensen die slecht zien of blind zijn, namelijk:

T11 = Blind of praktisch blind (met blinddoek)

T12 = Ietsjes beter zicht (maar dus ook zeer weinig zien)

T13 = Minst slecht zienden, maar een maximum van ongeveer 10% zicht.

Het record moet overigens nog officieel erkend worden maar dit ligt puur bij de jury/wedstrijdleiding van de Utrecht trackmeeting en de Atletiekunie, en kan dus nog even duren.

Baanwedstrijden Steenwijk en Wageningen

Deur: Wouter Dijkstra, op 10-07-2017 um 15:21

Steenwijk
Door: Matisse de Boer
Op een zonnige zomeravond stonden in Steenwijk vijf Vitalisten aan de start. Bij het kogelstoten stond er een huiselijk duel op het programma, met Joris Beintema en Matisse de Boer. Joris wist zichzelf naar een nieuw persoonlijk record van 8,52m te stoten en Matisse verbeterde zijn persoonlijke record naar 9,55 meter. Op de Mijl wist Arjan Feenstra zich naar een rappe tijd van 4:44.87 te lopen, wat voor hem eveneens een persoonlijk record is. Lieke van de Weerd liep deze afstand voor het eerst en finishte gesloopt na 7:04.00. Op de 10 kilometer op de baan stond An Bennema aan de start. Onder aanmoediging van Dirk, Larissa en Yara legde ze de 25 hele ronden om de baan af in een tijd van 37:19.34. Ook voor An was dit een persoonlijk record op de baan!

Alle uitslagen zijn de vinden op: https://www.vitalis.org/results/competitions/1970

Wageningen
Door: Thijmen van der Loop
Na een kleine vertraging, door gekkies die langs het spoor liepen, waren we dan toch in Wageningen aangekomen. De zon was ook naar Wageningen afgereisd en zorgde voor een aangename temperatuur en bijna perfecte omstandigheden. Ideale omstandigheden voor de aanwezige Vitalisten om het beste uit zichzelf te halen. Het spits mocht worden afgebeten door de sprinters, op de 100 meter. Hierbij verschenen Eric, Tjerk en Ilona aan de start. Eric dook hierbij ruim onder 12 seconden waarmee hij zijn persoonlijk beste prestatie op deze afstand tot op enkele 100ste van een seconde benaderde. Daarna was het de beurt aan de 800 meter lopers. Menno en Thijmen, die samen in baan 6 mochten starten, wisten beide hun pr met enkele tienden te verbeteren. Bij de dames stonden Ellen en Erika aan de start. Ellen liep naar een mooie tijd van 2;19,25 en liet daarmee zien, met het oog op het NK van aankomend weekend, dat het met de snelheid wel goed zit.

Vrijwel direct na zijn 800 meter mocht Thijmen naar de verspring bak om te gaan inspringen, hier wordt verder niet meer over gesproken! In de zelfde startgroep wist Tjerk, tot 5x toe perfect uitkomend op de balk, tot een nieuw pr van 5,92 meter te komen. Het lijkt enkel een kwestie van tijd voordat hij de 6 meter grens gaat doorbreken. Ondertussen liep Ilona nog naar een nieuwe persoonlijke besttijd van 26.66 seconden over 200 meter.

Op de 1500 meter werd Vitalis vertegenwoordigd door Silke, Fabian, Hindrik en Lianne.  Hindrik en Lianne debuteerde op dit onderdeel en kwamen beide tot een zeer verdienstelijke tijd, Lianne wist zelfs onder de 4;50 minuten te blijven. Dit gebeurde nadat Fabian weer eens gedemonstreerd had hoe je de drie en driekwart ronden onder de 4 minuten moet lopen. Inmiddels was het alweer tijd voor het laatste sprint nummer, de 400 meter, waarop Eric aan de start verscheen. De volle ronde werd door hem afgelegd in een nieuwe persoonlijke besttijd.

Toen de zon al geruime tijd onder was, de kunstverlichting ontstoken en de overige Vitalisten al huiswaarts gekeerd waren mocht Thijmen gaan beginnen aan zijn 5000 meter. Na een voorzichtige opening wist hij mede door een snelle laatste ronde nog tot een tijd van 17;26 minuten te komen.

Al met al was het  dus een succesvolle avond voor de aanwezige Vitalisten.

Alle uitslagen zijn te vinden op: https://www.vitalis.org/results/competitions/1978