NL | GR | EN

Batavierenrace 2018

Door: Erika Bremer, op 28-04-2018 om 23:22

Geschreven door: Roeland Broekema

GRONINGEN UNIVERSITEITSTEAM WINT BATAVIERENRACE 2018!!!

Afgelopen weekend was de 46ste editie van de Batavierenrace. Veel Vitalisten deden weer mee aan deze 175km lange hardloop estafette die van Nijmegen naar Enschede loopt in 25 etappes. Zoals elk jaar loopt Vitalis met een eigen team en vertegenwoordigen vele Vitalisten het RUG/Hanze Universiteitsteam van Groningen (samen met velen van Tritanium en 1 atleet van zowel Team4Mijl als Groningen Atletiek).

Voor de meeste atleten begon de Bata pas op vrijdagmiddag met de reis naar Nijmegen (nachtploeg) of Enschede (ochtend- en middagploeg). Maar voor Eric (Vitalis team), Martijn en Jeffrey (Rug/Hanze team) begonnen de Bata voorbereidingen natuurlijk al weken of zelfs maanden van tevoren (hiervoor hulde mannen!).

Terwijl in Enschede de meesten op tijd naar bed gingen na het eten van een gezonde pastasalade (of frietjes… echt krachtvoer), wachtte de nachtploeg met spanning in Nijmegen tot ze van start mochten gaan. Om 22:30 was het zover, Wouter en Guido begonnen aan de start-etappe van 6,1km dwars door Nijmegen heen. Deze werd aandachtig gevolgd door de nog wakkere Vitalisten via een livestream. Beide heren liepen ontzettend sterk (Guido: 15,5km/u en Wouter: 17,3km/u). Wouter wist zelfs als 4de over de finish te komen met een minuut voorsprong op het Universiteitsteam van Nijmegen waarvan tevoren al van verwacht werd de grootste concurrent om de overwinning te zijn.

De nachtploegen van Vitalis en het RUG/Hanze gingen tussen middernacht en 01:00 opnieuw van start met etappes 2 t/m 9. Bij Vitalis werd er door iedereen steady doorgelopen en na de nacht eindigde het Vitalis team voorlopig op de 43ste plek. Het RUG/Hanze team had zijn voorsprong een beetje vergroot naar 1 minuut en 33 seconden op het team van Nijmegen.

De Ochtendploegen waren rond 03:00 opgestaan in Enschede om met de pendelbussen richting de herstart in Ulft te vertrekken. Hier aangekomen werden de hesjes, de fiets, en het busje overgenomen en gingen de nachtploegen moe maar voldaan met de pendelbussen terug naar Enschede om eindelijk te kunnen slapen.

Tussen 05:00 en 06:00 uur begonnen de ochtendploegen van Vitalis en het RUG/Hanze met kleine oogjes van ochtendvermoeidheid aan etappes 10 t/m 17 van de Batavierenrace. Wederom werd er erg sterk gelopen door beide ploegen! Met name Lois en Anja liepen erg hard op hun 3,8km en eindigden respectievelijk op de 1ste (in bijna 16km/u) en 7de (in 14,3km/u) plaats op hun etappe.

Vitalis wist ditmaal af te sluiten op een voorlopige 23ste plek, en het RUG/Hanze bouwde zijn voorsprong als klassementsleider uit naar 2 minuten en 40 seconden op Nijmegen.

Aangekomen bij het wisselpunt in Barchem vervolgden de middagploegen rond 12:00 in de middag de tocht naar het centrum van Enschede. De zon was nu vol op gaan schijnen en de temperatuur liep op naar 25 graden. Dit maakte het hardlopen zeker niet makkelijker voor de middagploegen maar er werd stug en wederom sterk doorgelopen! Bij aankomst in het centrum van Enschede moesten er nog twee slotetappes gelopen worden. Voor Vitalis werden deze gelopen door Yara en Thijs, en bij het RUG/Hanze liepen An Bennema en Wouter Luinge (GA). Op dit moment stond Vitalis voorlopig 27ste. Het RUG/Hanze team had nu nog maar 1 minuut en 1 seconde voorsprong op Nijmegen, het beloofde dus twee hele spannende slotetappes te worden.

Als eerst liepen de dames, via een livestream van zeer slechte kwaliteit kon iedereen (in spanning) het verloop van de wedstrijd volgen. Tien minuten voor de finish liep An weg van haar concurrenten, menig Vitalist werd gek van spanning en enthousiasme bij het uitvogelen aan de hand van de slechte livestream of het An nou wel of niet was die helemaal alleen op kop liep. Onder luid gejuich en gefluit van duizenden studenten, en het geluid van zo’n honderd motoren, liep An als allersnelste dame de atletiekbaan op. Met 17 seconden extra voorsprong op Nijmegen finishte An ontzettend snel in ongeveer 17km/u op een 7,8km etappe! Yara volgde hier niet ver achter en liep erg sterk op iets harder dan 15km/u, Yara kwam als 10de over de streep.

Hierna was het wachten op Thijs Krukkert en Wouter Luinge van het RUG/Hanze, de virtuele voorspong was 1 minuut en 18 seconden; hij finishte ongeveer in deze tijd achter de hardloper van Nijmegen. Ook Thijs liep ontzettend sterk, ongeveer 16,5km/u en kwam als 25ste man over de finish.

Vitalis was hiermee definitief als 24ste geëindigd, hier is hard voor gewerkt en hier mogen wij zeker tevreden mee zijn! Door de spannende slotetappe van het RUG/Hanze moest er nog meer dan 3 zenuwslopende uren gewacht worden op de definitieve uitslag van het universiteitsklassement. Patrick, die zijn stem was verloren door het schreeuwen tijdens de slotetappes, kon de spanning bijna niet meer aan maar was heilig overtuigd dat wij wel gewonnen moesten hebben.

Iets na 21:00 s ‘avonds kreeg Brian van de ACLO (hoofdsponsor en medeorganisator RUG/Hanze team) het verlossende telefoontje dat Groningen inderdaad had gewonnen! Officieel was het verschil meer dan 15 minuten vanwege een foutieve wissel (en dus straftijd) van Nijmegen. Zonder deze straftijd was het verschil ongelofelijk klein, namelijk 6 seconden over 165km (totaal tijd: 09:49:42)!!!

Zoals aan de foto’s te zien was het een epische ervaring om rond 23:00 diezelfde avond nog op het podium te mogen staan als winnaars. Het eerste wat Martijn en Jeffrey uiteraard deden na de prijsuitreiking was de Bata wisselbeker onder de tap zetten om hem volledig te vullen met bier. Dit werd overigens tijdens het feest nog meerdere malen herhaald door vrijwel iedereen.

De volgende ochtend werd iedereen lekker brak wakker (of niet Frank de wit?). Terwijl een deel van de Vitalisten nog aan het inpakken was vertrokken er alweer 2 busjes naar de eerste competitiewedstrijd. Alle RUG/Hanze lopers hebben uiteindelijk nog een Virtual Reality bril gekregen als prijs.

Het was weer een zeer leuke en geslaagde Batavieren editie!

Er zijn te veel uitslagen van Vitalisten om ze hier allemaal individueel te benoemen, via onderstaande linkjes kun je de uitslagen op naam terugvinden:

Vitalis

RUG/Hanze Universiteitsteam

Correctie: Voor Vitalis heeft Lieke vd Weert etappe 23 gelopen, en Wouter Dijkstra etappe 16.