NL | GR | EN

In volle vaart verkeerd

Door: Rianna Lugtenborg, op 27-03-2019 om 16:28

door: Piet Pascha

Woensdag 20 maart was het weer tijd voor de activiteit van de FeestCie en dit keer hebben ze gekozen voor een echt actieve activiteit waar menig trailrunner van droomt of van wakker schrikt: een Oriëntatieloop. Dit is een speurtocht voor volwassenen waar zelfs hele wedstrijden voor georganiseerd worden en het is een heuse volkssport in Scandinavië wanneer de langlauflatten vast komen te zitten in de modder. Met slechts een kaart en kompas moet je zelf een parcours bepalen om alle checkpoints bij langs te gaan.

Op dinsdagavond kwamen de heren van HOC’93 alvast een uitleg geven en sfeerbeelden tonen om het enthousiasme te wekken. De tafels gingen aan de kant er vond een stoelendans plaats met meer stoelen en slechts 1 loper.

Op de avond van het echte avontuur meldde zich Ronald, Melanie, Marleen, Tom Speelman, Thom van Kemenade, Eva van der Hulst en Piet. Er werd begonnen met vier routes van hemelsbreed 500 meter en de groep werd in drieën gedeeld. We kregen een kaart met daarop vijf checkpoints die we moesten zoeken en een chip aan onze vinger om daar te kunnen inchecken. Kompas was niet nodig omdat we het Stadspark als onze eigen broekzak kennen, dit zou een makkie moeten worden. Met één blik op de kaart wist Ronald waar we moesten zijn en hoefde Tom en Piet hier alleen nog maar achteraan te lopen. Eva bleek uit een befaamde oriëntatiefamilie te komen en bleek ook ruimschoots ervaring te hebben met kaartlezen, Melanie rende hier dankbaar achteraan. Het is mij niet bekend wie van Marleen en Thom de uitblinker is geweest maar ook zij wisten direct de checkpoints te vinden en de finish te bereiken.

Toen de korte routes gelopen waren was het tijd voor het echtere werk van twee kilometer hemelsbreed. Het werd steeds donkerder maar gelukkig waren we goed equipped met felle hoofdlampjes. De ego’s van Marleen en Piet begonnen steeds meer op te spelen en dachten dat het een goed idee was om alleen te lopen. Dit mocht niet geheel baten aangezien Thom en Ronald continu in de buurt waren. Alleen lopend kom je erachter dat het speelveld vrij groot is en veel punten op elkaar lijken. Ondanks ik het Stadspark dacht te kennen gebeurde het toch dat ik mijzelf er vaak op moest betrappen dat ik in volle vaart de verkeerde kant op liep en natuurlijk ook weer helemaal terug moest lopen. Het moge duidelijk zijn dat hiermee mijn voorsprong op Ronald weer verspeeld was. Tussen veel bosjes, ganzen en zelfs een rat is bijna iedereen erin geslaagd alle punten te vinden.

Het combineren van zoeken en rennen gaf het oriëntatielopen een heel speels karakter dat het innerlijke kind in de deelnemers losmaakte. Het was hartstikke leuk om te doen en binnenkort mogen we nog een keer. Op zondag 26 mei vindt namelijk het NSK Oriëntatielopen plaats in Groningen. Voor iedereen een aanrader die de strijd durft aan te gaan of speels zijn weg wil vinden over de velden, het geeft goede mogelijkheden om de goede lopers eens te verslaan en Nederlands Studentenkampioen te worden. Ik raad het iedereen aan om het eens te proberen!