NL | GR | EN

Een geslaagd najaarstrainingsweekend

Door: Erika Bremer, op 30-11-2018 om 12:15

Geschreven door Robert de Jong

Nog niet zo heel lang geleden en ook niet zo heel ver weg werd het Vitalis najaarstrainingsweekend gehouden. De reis naar Appelscha was vermoeiend, vooral vanwege het meeslepen van onze bagage wat meteen de krachttraining vormde van het weekend.  Gelukkig waren we dit keer op tijd aangekomen voor het avondeten. Bij elke stamppot hoort de vurige strijd om het laatste stukje rookworst, maar deze strijd doofde al gauw toen bleek dat die vegetarisch was. De leiding herstelde de orde met de corveelijst waarna iedereen ging slapen voor de volgende dag, hoewel dat tijdstip natuurlijk varieert.

Het waren dan ook degenen die vroeg gingen slapen die als eerste hadden ontbeten, zelfs nog voor de corveeploeg de tafel had gedekt. Tijdens de eerste training namen de sprinters een voorsprong om vervolgens te worden teruggeleid naar het hoogste punt van Friesland op het vasteland waar we de gezamenlijke warming-up deden. Vervolgens ging elke trainingsgroep zijn eigen weg, al was die weg voor de MLA-groep iets langer dan die van de sprintgroep. Het programma was niet zwaar, maar wel intensief. Verschil moet er wezen, want een groepje die als duurloop een halve marathon waren gaan lopen gelde dit andersom indien niet beide.
Voor sommigen kon de pauze niet lang genoeg duren. Als eerste vertrokken de atleten die deelnamen aan de herfstcross in Norg. Op zowel de lange als korte afstand was Vitalis goed vertegenwoordigd, want ondanks de onduidelijkheid of dit nou een wedstrijd of training was, brachten zij prachtige prijzen mee terug. De mountainbikers trapte ondertussen stevig door langs de schapen over het esdorpenlandschap, waarschijnlijk zonder zich van deze term daarvoor bewust te zijn. Met goed geluk zijn er dit keer geen mensen gewond geraakt.
In de avond konden we onze reserves aanvullen met kilo’s rijst, maar het is alweer niet gelukt om het op te maken. Niet veel later werden we verrast met een bijzondere pubquiz van de trainers Fokie en Dirk. De vragen in de categorieën atletiek, de Verenigde Staten, literatuur en muziek hebben onze kennis wederom verlicht. De sfeer zat er goed in toen de trainers begonnen met het nadoen van tophits van lang geleden. We hebben ervan genoten.

Zondagochtend waren een paar atleten al vroeg vertrokken om een echte wedstrijd te gaan lopen onder het motto starten is belangrijker dan finishen. De trainingsgroepen kwamen daarna in beweging, want de Kale Duinen wachtten op hen. Hardlopen door het zand is nog zwaarder wanneer dat opzettelijk vaak wordt herhaald. Met ons laatste beetje energie begonnen we eindelijk aan de terugweg en iedereen was blij toen we weer binnen waren. Het weekend was voorbijgevlogen. Wonderbaarlijk genoeg heeft niemand een blessure gekregen tijdens het weekend, maar helaas raakten een paar wel voor het trainingsweekend geblesseerd. Het weekend was een combinatie vol inspanning en ontspanning. Dat belooft veel goeds voor de volgende wedstrijden. Bedankt trainers en atleten, zonder jullie zou dit weekend niet mogelijk zijn. Graag tot ziens op het volgende trainingsweekend.